Stegt sandart
4 stykker sandart á ca. 160 g – Få din fiskemand til at skælle sandarten, samt fjerne ben.
2 spsk. olivenolie
1 lille spsk. smør
2 kviste citrontimian
1 fed hvidløg
salt
Lun salat af nye kartofler og hestebønner
250 g hestebønner i bælg – Hvis hestebønner ikke er tilgængelige, smager det ligeledes skønt med friske ærter.
500 g nye perfekt kogte kartofler, halverede
2 små zittauerløg, halveret og skåret i tynde skiver
1 lille bundt dild, hakket fint
1 spsk. smør
salt og peber
Eddikesauce
75 g lagereddike
50 g dansk honning
75 g vand
1 laurbærblad
200 g koldt smør i tern
1 spsk. grov sennep
peber
Andet
Lidt yndlingsgrønt – Evt. ramsløg og fuglegræs
tynde skiver løgringe af salatløg
Stegt sandart
Dup fisken helt tør for saft på et rent klæde, rids skindet let med en skarp kniv og krydr med salt på kødsider. Varm en pande op til middelvarme, tilsæt olivenolien og kom fisken på panden med skindsiden nedad. Steg fisken 3-4 minutter på skindsiden eller til skindet er gyldent og sprødt. Vend herefter fisken og tilsæt 1 spsk. smør, citrontimiankviste samt hvidløg på panden og steg yderligere i 2-3 minutter alt efter tykkelsen af fisken. Pas dog på, at fisken ikke bliver overtilberedt. Afdryp herefter fisken på et klæde, krydr med salt på skindsiden og servér straks.
Lun salat af nye kartofler og hestebønner
Tag hestebønnerne ud af den grove bælg og kom dem i en skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem stå i vandet 1 minut. Sigt herefter vandet fra og skyl dem under den kolde hane. Smut nu hestebønnerne ud af hinden eller lad alternativt hinden blive på. Bruges der friske ærter, skal de blot bælges. Tilsæt i en gryde 1 dl. vand, 1 tsk. salt samt 1 spsk. smør og lad dette koge op, tilsæt heri de skivede løg og lad dem tilberede et minut eller til de er blevet klare. Tilsæt de halverede kartofler og varm dem grundigt igennem i gryden, tilsæt herefter hestebønnerne eller ærter og varm yderligere et kort øjeblik. Krydr med salt og peber, tilsæt dilden, vend rundt og kom hele herligheden op i en sigte, således at væsken drypper fra.
Eddikesauce
Kom eddike, honning, vand og laurbærblad i en gryde. Kog blandingen igennem et par minutter og fjern laurbærbladet. Skru ned for varmen, så lagen blot simrer og tilsæt grov sennep. Pisk herefter de kolde smørtern i lidt efter lidt, brug evt. en stavblender. Smag til slut saucen til, således at du synes, at du har den perfekte balance mellem syre, fedme og sødme. Ved servering lunes saucen op, brug evt. en stavblender, således at du får en skummende sauce.
Servering
Fordel kartofler og hestebønner i fire dybe tallerkner og kom sandarten på toppen. Pynt med tynde skiver løgringe samt yndlingsgrønt og hæld til sidst en passende mængde eddikesauce omkring.
Opskrift: Thomas Herman